KOLVI MYYDÄÄN ILMAN TISLAUSLAITETTA
Ominaisuudet:
Litteäpohjainen tislauskolvi, valmistettu korkeita lämpötiloja kestävästä lasista (ns. laboratoriolasi).
Kaikissa tislauslaitteissa hiomien halkaisija on 45 mm.
Kolviin sopivat laitteet:
jäähdytin deflegmaattorilla ja erotusastiolla
jäähdytin deflegmaattorilla
jäähdytin
Käyttö:
Kolvi täytetään nesteellä enintään 3/4 sen tilavuudesta.
Muista lisätä kolviin myös muutama pala (kappaleiden halkaisijan tulisi olla 1-5 mm) murskattua posliinia, kaoliinia tai fajanssia, jotta nesteen ylikuumenemisen mahdollisuus vähenee. Tämä aiheuttaa nesteen tasaisen kiehumisen.
Kolvin ja tislauslaitteen yhdistävä hioma on aina puhdistettava huolellisesti ja voideltava
silikonirasvalla.
Laitteeseen on liitettävä letkut, jotka tuovat ja vievät jäähdytysvettä. Liitäntä on tehtävä siten, että vesi virtaa alhaalta ylös (vastavirtaan tisleeseen nähden).
Ennen lämmityksen aloittamista on kolvin ulkopinta kuivattava huolellisesti.
Kolvin lämmittämiseen ei saa käyttää avotulta. Kolvi on parasta sijoittaa sähköiselle keittolevylle tai kuumaan veteen kattilassa muodostaen ns. vesihauteen. Kolvia lämmitetään maltillisesti, jotta neste kiehuu rauhallisesti ja tasaisesti ilman vaahtoamista. Tisle kerätään astiaan, joka on asetettu tislauslaitteen ulostulon viereen. Tisleen tulisi valua pisaroina tai pienenä virtana. Kun havaitsemme, että tislauslaitteessa ei enää kerry kondensoitunutta nestettä ja pisaroiden valumistiheys selvästi laskee, tislausprosessi voidaan katsoa päättyneeksi.
HUOMIO:Laitteen purkamiseen ryhdytään vasta sen jäähdyttyä.