Tuotteen kuvaus:
Happomittari on laite, joka on suunniteltu mittaamaan happamuutta kaikissa hedelmätyypeissä, jotka toimivat raaka-aineena kotiviinin valmistuksessa.
Laite sisältää: mittasylinterin, jossa on asianmukainen asteikko, sekä 100 ml bromitymolisinistä indikaattoria.
Tuotteen ominaisuudet:
Sylinterissä on asianmukaiset arvot hedelmätyypin mukaan, jotka toimivat raaka-aineena kotiviinin valmistuksessa. Happamuuden lukema on suora, ilman lisälaskelmia. Lukemayksikkö on g happoa/l viiniä.
Suositeltu happamuus, joka on sopiva oikealle käymiselle, on 6-9 g happoa/l.
Käyttö:
Mittaukseen käytettävän mehun tulee olla puhdistettu ilman hedelmähiukkasia.
Happamuuden mittaus perustuu mehun happojen titraamiseen sinisellä indikaattorilla, kunnes ensimmäinen värimuutos tapahtuu.
Titraamiseen käytetty indikaattorin millilitramäärä, joka luetaan sylinterin asteikolta, määrittää mehun happamuuden eli happomäärän 1 litrassa mehua. Titrauksessa on muistettava tehdä se pisaroittain ja sekoittaa hyvin joka kerta.
Mittauksen suorittaminen oikealle mehutyypille:
a) Rypälemehulle (joka sisältää pääasiassa viinihappoa) säiliö tulee täyttää mehulla tasolle, joka on merkitty "O".
b) Kivellisten hedelmien mehulle (esim.: omenat, päärynät, luumut, jotka sisältävät pääasiassa omenahappoa) sylinteri tulee täyttää tasolle, joka on merkitty asteikolla "J" ja lisätä vettä tasolle "O".
c) Marjahedelmien mehulle (esim.: marjat, herukat, karhunvatukat, vadelmat, mansikat, jotka sisältävät pääasiassa sitruunahappoa) sylinteri tulee täyttää tasolle, joka on merkitty asteikolla "C" ja lisätä vettä tasolle "O".
Esimerkkilaskelma:
Oletetaan, että mehussa on 18 g happoa litrassa, ja haluamme saada seoksen, jonka happamuus on 8 g happoa litrassa.
18 : 8 = 2,25 (laimennusaste)
Tämä tarkoittaa, että jokaiseen litraan mehua tulee lisätä 1,25 l vettä
Huomio:
Korkeasti tanniinipitoisissa nesteissä on erittäin vaikea havaita värimuutosta titrauksen aikana. Tällöin havainnot tulee tehdä erittäin kirkkaassa valossa, esim. pöytälampun alla, tai laimentaa nestettä (muistaen lisätyn veden määrä) ja sitten titrauksen jälkeen huomioida laimennus ja kertoa tulos sen kerrannaisella. Esim.: jos mehu laimennettiin 2 kertaa, tulos kerrotaan 2:lla.
Keksintö patentoitu.
Tuotteen mitat:
- pakkaus:
korkeus 22,3 cm
leveys 4,8 cm
pituus 5,5 cm
- sylinteri:
korkeus 18,2 cm
ulkohalkaisija 1,9 cm
sisähalkaisija 1,5 cm.
Seuraavat mitat koskevat pakkausta.