On vaikea arvioida, mikä vaihe kotitekoisten juomien valmistuksessa tuottaa enemmän iloa. Pullojen korkitus vai niiden avaaminen. Kauniin muotoiset pullot, joita koristaa arvokas korkki, tekevät jo pelkästä katselusta suuren ilon. Oletteko koskaan käyttäneet käsikorkittajaa? Sillä on monia etuja.
Pullojen korkitus on erittäin tärkeä vaihe esimerkiksi kotiviinin valmistuksessa. Sen bukee ja maku eivät riipu pelkästään suoritetusta käymisestä, vaan suurelta osin myös korkkien laadusta ja tavasta, jolla pullot korkitetaan.
KORKKIEN VALMISTELU
Luonnonkorkit (massakorkit, kiinteät korkit, kerroskorkit) ja synteettiset korkit ovat saatavilla eri muodoissa (sylinterimäiset, kartiomaiset) ja tyypeissä (esim. sieni- ja koristekorkit). Synteettiset korkit ovat heti käyttövalmiita, kun taas luonnonkorkit on valmisteltava asianmukaisesti ennen korkitusta.
KORKITUSPROSESSI
Erilaisten infektioiden välttämiseksi pullot on pestävä huolellisesti ennen korkitusta pullonpesuharjalla ja astianpesuaineella, ja sitten huuhdeltava hyvin. Jos haluamme olla 100% varmoja puhtaudesta, voidaan suorittaa sterilointi keittämällä vedessä, jonka lämpötila on 80⁰C noin 10 minuuttia tai huuhtelemalla kaliumdisulfiittiliuoksella.
Pulloja täytettäessä on kiinnitettävä erityistä huomiota siihen, että viini altistuu mahdollisimman vähän ilmalle. Tämä helpottuu viiniputkella ja suppilolla. On myös muistettava jättää noin 4-5 cm tyhjää tilaa pullon kaulan alapuolelle.
Kartiomaiset korkit asetetaan pullon kaulalle ja painetaan sitten käsin tai korkittajalla (valitusta mallista riippuen).
Sylinterimäiset korkit - asetetaan pulloihin asianmukaisen valmistelun jälkeen, korkittajan käyttö on välttämätöntä. Jos on korkitettava enintään 30 pulloa, riittää yksinkertaisin käsikorkittaja holkin muodossa. Suuremmalle määrälle pulloja hyödyllisimmät ovat 2-3 haaraiset korkittajat, jotka vaativat vähemmän voimaa ja samalla mahdollistavat korkituksen nopeuden lisäämisen.
Korkituksen jälkeen pullojen tulisi pysyä pystyasennossa yhden päivän ajan. Tämä mahdollistaa korkin mukautumisen pullon kaulan sisäseinään. Sitten pullot tulisi asettaa vaakasuoraan, mikä estää korkin kuivumisen (viini "huuhtelee" korkin) ja varmistaa asianmukaisen kaasunvaihdon pullon sisätilan ja ympäristön välillä. Kahden tai kolmen päivän kuluttua on tarkistettava, vuotavatko korkit. Jos vuotoa ilmenee, korkki on vaihdettava uuteen.
Pullojen korkitusprosessin kruunaa kutistekorkkien asettaminen. On olemassa useita tapoja kutistaa korkit pullon kaulalle. Tätä varten voidaan käyttää erityistä laitetta (ammattilaiskutistajaa) tai hyödyntää jotakin kotikonsteista:
upottaa pullon kaula korkin kanssa kuumaan veteen (varoitus - kiehuvan veden käyttö voi vahingoittaa korkkia!);
asettaa pullon kaula korkin kanssa höyryvirran yläpuolelle, joka tulee esimerkiksi vedenkeittimestä;
lämmittää seisovan pullon korkkia hiustenkuivaajalla kaikilta puolilta - kunnes korkki mukautuu pullon kaulaan.
Värillisen korkin käyttö parantaa pullon ulkonäköä ja suojaa korkkia, jolloin viini voi kypsyä pidempään. Kannattaa myös käyttää itseliimautuvia etikettejä pulloihin, joiden avulla voi merkitä viinin tyypin, vuosikerran ja muita hyödyllisiä tietoja.
VIININ SÄILYTYS / KYPSYTTÄMINEN
Käsikorkittajamme kanssa korkitus on puhdasta iloa! Kokeile jo tänään!
Huomio! Tämän tyyppinen korkittaja ei sovellu pulloille, joissa on käännetty kaula.