Mehustin on käytännöllinen laite, joka sopii erinomaisesti jokaisen kotitekoisten säilykkeiden ystävän keittiöön. Sen avulla jokainen voi helposti valmistaa maukkaita ja terveellisiä mehuja koko vuodeksi itselleen ja läheisilleen. Mehustinta arvostavat erityisesti puutarhurit, puutarhojen ja kotipuutarhojen omistajat, jotka haluavat nauttia omasta mehustaan kauden hedelmistä. Astiasetti voi myös toimia höyrykattilana.
Mehustin, jonka avulla voit helposti valmistaa sopivan määrän mehua sekä nykyisiin tarpeisiin että syksy-talvikauden varastoihin. Näin saaduilla herkullisilla ja terveellisillä mehuilla sinä ja läheisesi voitte nauttia suosikkihedelmienne mausta ympäri vuoden.
Setti koostuu kolmesta päällekkäin asetettavasta astiasta, kannesta ja letkusta puristimella. Yläastia (nro 1) – hedelmille (enintään 8 litraa). Keskimmäinen astia (nro 2) – mehulle, joka voidaan tyhjennysletkun avulla kaataa pulloihin tai purkkeihin. Ala-astia (nro 3) - vedelle. Mehustinta voidaan käyttää kaikentyyppisillä liesillä.
Settiä voidaan myös käyttää höyrykattilana.
Mehustin on valmistettu erittäin kestävästä ruostumattomasta teräksestä, joka on kestävä jännityksille ja lämpötilalle. Oikein käytettynä, ohjeiden mukaisesti, se palvelee tehokkaasti vuosia.
Mehustimen käyttö
Täytä astia nro 3 vedellä noin 2 cm yläreunan alapuolelle. Aseta sitten astia nro 2 sen päälle ja lopuksi astia nro 1. Laita astiaan nro 1 etukäteen valmistellut, pestyt hedelmät. Pehmeät hedelmät, kuten mustikat, mansikat, vadelmat tai herukat, kaada kokonaisina - murskaamatta. Kovat hedelmät, kuten omenat tai päärynät, leikkaa alle 3 cm kokoisiksi paloiksi. Ripottele hedelmät sokerilla 100-600 gramman määrässä, riippuen hedelmien happamuudesta ja siitä, kuinka makeaa valmiin mehusi haluat olevan. Peitä setti kannella ja sulje letkun puristin (suositellaan kiinnittämään letku astian nro 2 korvaan).
Aseta näin valmisteltu setti lämmönlähteelle (kaasuhella, sähköhella jne.) ja kuumenna vesi hitaasti kiehuvaksi. Kun vesi kiehuu, vähennä lämmitystehoa niin, ettei astian ympärille muodostu liikaa höyryä. Vesihöyryn ja kohonneen lämpötilan vaikutuksesta hedelmistä alkaa erittyä mehua, joka kerääntyy astiaan nro 2.
Aika, joka tarvitaan mehun saamiseen, lasketaan veden kiehumishetkestä (höyryn ilmestymisestä yläastiaan):
- pehmeille hedelmille (esim. mansikat, vadelmat): 20-30 minuuttia;
- puolikoville hedelmille (esim. mustaherukat, mustikat): 30-40 minuuttia;
- koville hedelmille (esim. omenat, päärynät): 45-60 minuuttia.
Ohjeessa oleva taulukko esittää arvioidut keittoajat eri hedelmille, arvioidun sokerimäärän, joka tulisi lisätä, sekä odotetun saadun mehun määrän.
Noin 15 minuuttia veden kiehumisen jälkeen avaa tyhjennysletkun puristin - kerääntyvä mehu kaadetaan letkulla suoraan pulloihin tai purkkeihin. Heti niiden täyttämisen jälkeen sulje ne korkilla tai twist-off-korkilla. Täytetyt mehu pullot ja/tai purkit, suljettuina korkilla tai kierrekorkilla, laita kattilaan veden kanssa ja pastöroi 30 minuuttia (laskettuna veden kiehumishetkestä).
Huomio! Jotta saat korkealaatuista ja pitkäkestoista mehua, suorita kaikki valmistusvaiheet ehdottoman puhtaasti. Käytä mehustimen osien pesuun saatavilla olevia astianpesuaineita, mutta vältä teräviä harjoja, sieniä ja jauheita, jotka voivat naarmuttaa astioita. Pese myös purkit, pullot, korkit ja kierrekorkit huolellisesti. On hyvä pestä ne muutama tunti etukäteen ja jättää ne ylösalaisin kuivumaan.
Mehustimen osat voidaan myös pestä astianpesukoneessa.
Mehustimen mitat:
1. hedelmäastia:
kapasiteetti: 8 L hedelmiä
Ø ulko: 24,8 cm
Ø sisä: 24,6 cm
Ø kaulus: 26,3 cm
kauluksen korkeus: 0,3 cm
astian kokonaiskorkeus: 16,1 cm
astian pituus (kahvoineen): 33,8 cm
siiviläaukkojen Ø: 0,48 mm
2. mehuastia letkulla:
Ø ulko: 25,0 cm
Ø sisä: 24,8 cm
Ø kaulus: 26,3 cm
kauluksen korkeus: 0,3 cm
astian kokonaiskorkeus: 16,0 cm
astian pituus (kahvoineen): 34,0 cm
letku: pituus 42 cm, Ø 1,1/0,9 cm
höyryn vapautusaukon Ø: 10/3,2 cm
aukon korkeus: 5,7 cm
mehun tyhjennysaukon sisä Ø: 0,8 cm
ulostulon Ø: 1,0 cm
3. vesiastia
Ø ulko: 23,5 cm
Ø sisä: 22,9 cm
Ø kaulus 25,5 cm
kauluksen korkeus: 1,3 cm
astian kokonaiskorkeus: 11,5 cm
astian pituus (kahvoineen): 32,3 cm
4. kansi:
Ø ulko: 26 cm
Ø kaulus: 24,3 cm
korkeus: 5,9 cm
Pituus: 34 cm
Leveys: 25 cm
Korkeus: 39.8 cm
Paino: 2.54 kg
Kapasiteetti: 8.0 l