Tarkkaan valitut bakteeriviljelmät mahdollistavat lihan nopean ja turvallisen kypsyttämisen paloina, kuten seläke, filee, kinkku tai niska. Bakteeriviljelmät: nopeuttavat kypsymistä, suojaavat haitallisten mikro-organismien kehittymiseltä, antavat kypsytetylle lihalle ominaisen maun ja aromin. Ampulli riittää 10 kg lihaa varten.
Resepti kypsytetylle seläkkeelle:
Ainesosat: 1 kg seläkettä (2 kappaletta á 0,5 kg), 2 g kaliumnitraattia (1/3 tl), 75 g joditonta suolaa (3,5 rkl), 0,2 g bakteeriviljelmiä (1/10 ampullia), 1 tl sokeria, 1 L vettä.
Valmista suolaliuos lisäämällä 1 L veteen kaliumnitraatti, suola ja sokeri. Liuota 100 ml suolaliuokseen bakteeriviljelmät ja lisää suolaliuokseen. Käytä noin 50 ml suolaliuosta bakteeriviljelmillä lihan injektointiin. Aseta sitten liha suolaliuokseen 36 tunniksi huoneenlämpöön aktivoidaksesi lisätyt bakteerit. Tämän jälkeen kuivaa liha paperipyyhkeellä ja anna sen kuivua edelleen 48 tuntia jääkaapissa (+7 °C). Prosessin viidentenä päivänä savusta täysin kuivaa lihaa enintään 35°C lämpötilassa 4 tuntia, kunnes väri muuttuu vaaleanoranssiksi. Käytä savustamiseen hedelmäpuulastuja (kirsikkaa tai luumua). Savustamisen jälkeen pidä lihaa enintään 22°C lämpötilassa 2 vuorokautta. Parhaan tuloksen saavuttamiseksi pakkaa seläke tyhjiöön ja säilytä jääkaapissa vähintään 4 päivää. Tyhjiöpakkaamisen sijaan seläkettä voidaan myös säilyttää +7°C lämpötilassa ja noin 80 % kosteudessa esim. astiassa, jossa on tippa-alusta ja ilman pääsy. Kypsytetty seläke on valmis 10 päivässä (0,5 kg kappaleet) tai 20 päivässä (1 kg kappale). Voimakkaamman maun saavuttamiseksi pidennä kypsymisprosessia.
Ainesosat: Staphylococcus carnosus, Staphylococcus xylosus, Lactobacillus sakei, Pediococcus pentosaceus.
Säilytä lämpötilassa: ≤ -17°C
Kestoaika huomioi mahdollisuuden tuotteen kuljetukseen alle 30°C lämpötilassa 7 päivää.