Kotitekoiset makkarat ovat poikkeuksellisen maukkaita ja katoavat pöydästä useimmiten silmänräpäyksessä. Uusien reseptien ja makuyhdistelmien luomisessa ei pidä unohtaa valita sopivaa tapaa lihatuotteiden säilyttämiseen. Näin voimme nauttia niistä pidempään ja varmistaa, että niiden nauttiminen on turvallista terveydelle. Yksi tällaisista tehokkaista säilöntämenetelmistä on pekolisuolan käyttö. Mitkä ovat sen käytön suurimmat hyödyt
Mitä on pekolisuola, jota kutsutaan myös peklaussuolaksi tai peklausuolaksi? Se ei ole muuta kuin sekoitus keittämätöntä joditonta ruokasuolaa ja natriumnitriittiä. Pekolisuola suojaa lihaa luonnollisen punertavan värin menettämiseltä ja ennen kaikkea suojaa tuotteita ei-toivottujen mikro-organismien, erityisesti botuliinibakteerin, kehittymiseltä. Se myös nopeuttaa nitriittien muuttumista typpioksidiksi, parantaen lihatuotteiden väriä. Se on myös erinomainen stabilointiaine. Pekolisuolan käyttö mahdollistaa myös lihan jatkokäsittelyn, kuten savustamisen, kuivaamisen ja kypsyttämisen.
Suurempi määrä pekolisuolaa mahdollistaa herkullisten lihojen ja makkaroiden valmistamisen pidemmäksi aikaa tai suuremmassa määrässä - ilman tarvetta ostaa lisää pakkausta.
Käyttöohje 1 kg lihaa valmistettaessa:
Märkäpeklaukseen: lisää 58-65 g pekolisuolaa 1 litraan kylmää vettä, lisää 4 g sokeria ja mahdollisesti suosikkimausteitasi. Peklaa lihaa liemessä 7-14 päivää jääkaapissa.
Kuivapeklaukseen lihapaloille: hierotaan 18-25 g pekolisuolaa ja mahdollisesti suosikkimausteitasi lihaan. Peklaa jääkaapissa 3-7 päivää, ottaen huomioon, että parhaat tulokset saavutetaan noudattamalla sääntöä: 1 cm lihan paksuutta = 1 päivä peklausta.
Kuivapeklaukseen makkaralihoille: lisää 13-17 g pekolisuolaa ja suosikkimausteitasi 1 kg jauhettua lihaa. Jätä valmis seos jääkaappiin 1 päiväksi.
Ainesosat: joditon suola, paakkuuntumisenestoaine: E536, natriumnitriitti (0,6%).