Uutuus markkinoilla!
Indikaattori, joka on tarkoitettu mittaamaan sokeripitoisuutta viinimehussa tai olutvierteessä, ilmaistuna g/l tai Balling-asteina, sekä määrittämään viinin tai oluen potentiaalinen alkoholipitoisuus (%). Yksi Balling-aste (1°Blg) vastaa noin 10g sokeria 1L mehussa (viinimehussa). Laite on kalibroitu 20°C lämpötilassa. MITTARIN PÄÄOSAT- kelluke (areometri), jossa on kolme asteikkoa (sokeripitoisuudelle g/l ja Blg-asteina); sekä potentiaaliselle alkoholipitoisuudelle %,- koeputki - mittauksen suorittamiseen.
VIINIMEHUN TUTKIMINEN
Mittausta varten koeputki tulee täyttää 2/3 korkeudeltaan tutkittavalla viinimehulla tai olutvierteellä. Neste ei saa sisältää kiinteitä hiukkasia tai kaasukuplia. Nesteen määrän tulee olla sellainen, että koeputkeen asetettu kelluke kelluu vapaasti, koskematta koeputken pohjaa tai reunoja.
Esimerkki:
Oletetaan, että mittaustulos oli tutkittavalle viinimehulle 20 Blg-astetta, mikä vastaa 200g/l sokeripitoisuutta ja tarkoittaa, että viinin potentiaalinen alkoholipitoisuus on 9,6 %.
HUOMIO:
Helpotukseksi asteikolla on merkitty eri väreillä viinimehun alkuperäiset sokeripitoisuusalueet eri viinityypeille, joita haluamme valmistaa:
- viininpunainen alue (22 - 25 Blg°) - jälkiruokaviinit (makeat),
- keltainen alue (15 - 22 Blg°) - pöytäviinit (kuivat),
Jotta käyminen sujuisi oikein, on tärkeää, että sokeripitoisuus ei ylitä 22 - 25 Blg° ennen käymisen alkamista. Jos pidät erittäin makeista viineistä, lisää sokeria useissa erissä, esim. 1., 5. ja 12. käymispäivänä. Viiniä voi myös makeuttaa käymisen jälkeen.
OLUTVIERTEEN TUTKIMINEN
Sokeripitoisuuden mittaus olutvierteessä suoritetaan samalla tavalla kuin viinimehussa. Asteikolla on merkitty suositellut olutvierteen alkuperäiset sokeripitoisuusalueet meripihkanvärisellä (8 - 10 Blg°). Olutvierteen käyminen katsotaan päättyneeksi, kun mittaustulos on vihreällä merkittyjen arvojen välillä (0 - 2 Blg°).
Tuotteen mitat:
- multimittari:
korkeus 21,2 cm
halkaisija 1,75 cm
- koeputki:
korkeus 24,5 cm
ulkohalkaisija 2,2 cm
sisähalkaisija 2,0 cm