2,02 EUR
1,85 EUR
Alin hinta viimeisten 30 päivän ajalta: 1,85 EUR
1,85 EUR/kpl.
Viinimittari termometrillä on välttämätön laite viinin tai oluen sokeripitoisuuden nopeaan ja tarkkaan määrittämiseen. Viinimittari on areometri, joka on kalibroitu Balling-asteikolla (°Blg) - 1°Blg vastaa noin 10 g sokeria 1 litrassa mehua (mäski). Kahden asteikon ansiosta voit myös suunnitella viinin vahvuuden sen avulla.
Mittausputki, jossa mittaus suoritetaan, on valmistettu muovista, joten se on särkymätön toisin kuin lasiset vastaavat.
Helpotukseksi asteikolla on merkitty eri väreillä suositellut alku- ja loppusokeripitoisuudet mäskissä ja olutvierteessä - näin et tarvitse lisälaskelmia tai taulukoita:
- viininpunainen alue (22 - 25°Blg) - alkuperäinen pitoisuus, jälkiruokaviini (makea)
- keltainen alue (15 - 22°Blg) - alkuperäinen pitoisuus, pöytäviini (kuiva)
- meripihkanvärinen alue (9 - 11°Blg) - alkuperäinen pitoisuus, olut
- vihreä alue (0 - 2°Blg) - lopullinen pitoisuus, olut
- punainen alue (-2 - 0°Blg) - lopullinen pitoisuus, viini
Viinimittarin käyttö on erittäin helppoa. Aseta areometri putkeen ja täytä se sellaisella määrällä nestettä, että kelluke kelluu vapaasti. Tulos luetaan asteikolta ylämeniskin perusteella.
Koska laitteet on kalibroitu 20°C lämpötilassa, suositellaan lukemista samassa lämpötilassa, mikä helpottuu viinimittariin sijoitetun termometrin ansiosta. Koska nesteen pitoisuus muuttuu (molekyylit laajenevat ja supistuvat) lämpötilan vaikutuksesta, juuri 20°C:ssa tehty mittaus on luotettavin ja tarkin.
Sokeripitoisuuden mittaaminen:
Mittauksen suorittamiseksi aseta areometri putkeen ja kaada siihen neste, joka on vapaa kiinteistä hiukkasista ja kaasukuplista. Nesteen määrän tulisi olla sellainen, että putkeen asetettu kelluke kelluu vapaasti eikä kosketa säiliön seinämiä.
Sokeripitoisuuden arvo osoitetaan ylämeniskin lukemalla. Katso ohjeet.
Mittauksen jälkeen kaada neste pois, älä nauti sitä.
Viinin vahvuuden suunnittelu:
1°Blg vastaa noin 10 g sokeria 1 litrassa mäskiä. 1 kg sokerin lisäys lisää mäskin tilavuutta 0,6 litralla. Ennen käymisen aloittamista sokeripitoisuuden mäskissä ei tulisi ylittää 22°Blg. Oletetaan, että mittarin asteikon lukema oli 16°Blg, tällaisella sokeripitoisuudella mäskistä saadaan noin 7,3% vahvuista viiniä. Jos haluat saada 13% alkoholia sisältävää viiniä, mäskin tulisi sisältää 260 grammaa sokeria litraa kohden. Tarvittava lisäys on 260 - 160 = 100 g/L. Jotta sokeripitoisuus mäskissä ei ylittäisi 22°Blg, tarvittava määrä sokeria tulisi lisätä kolmessa tasaisessa erässä: ensimmäinen ennen käymisen aloittamista, toinen ja kolmas esimerkiksi käymisen 7. ja 12. päivänä.
Olutvierteen tutkiminen:
Sokeripitoisuuden mittaus olutvierteessä suoritetaan samalla tavalla kuin viinin valmistuksessa.
Pakkaus sisältää:
- muovinen putki
- putken korkki
- areometri termometrillä
Alue: 0 - 30°Blg