Kotitekoinen viini ei aina ole kirkasta, joten kirkastaminen voi olla tarpeen. Valitettavasti emme koskaan voi olla täysin varmoja, onko sameus aiheutunut positiivisesti varautuneista hiukkasista (esim. proteiinit) vai negatiivisesti (esim. polyfenolit) tai muista orgaanisista yhdisteistä. Ennen kuin käytämme tiettyä kirkastusainetta, kannattaa tehdä testi pienellä viininäytteellä (noin 1 L). Tämä auttaa meitä valitsemaan oikean kirkastusaineen. Kirkastusprosessi kestää yleensä noin viikon. On myös muistettava, ettei kirkastusaineita saa yliannostella. Liian suuri annos voi aiheuttaa toissijaista sameutta tai muuttaa viinin väriä.
Klarowin on tehokas kirkastusaine viineille ja mehuilla. Se sisältää bentoniittia (negatiivisesti varautunut), joka turvotessaan vedessä osoittaa voimakkaita adsorptiokykyjä. Se sitoo rakenteeseensa erilaisia positiivisesti varautuneita aineita, pääasiassa proteiineja, metalli-ioneja, aiheuttaen niiden laskeutumisen astian pohjalle. Se lisää viinin emäksisyyttä hieman. Muodostuva sakka on löyhä ja herkkä, helppo suodattaa. Käytetään pääasiassa valko- ja roseeviineille.
Käyttöohjeet
Kaada sopiva määrä Klarowinia 100 ml:aan vettä ja sekoita hyvin.
Anna näin valmistetun seoksen seistä vuorokauden ajan satunnaisesti sekoittaen.
Tämän jälkeen kaada liuos kirkastettavaan nesteeseen. Vaikutus pitäisi
olla näkyvissä noin viikon kuluttua pohjalle laskeutuvana sakkana
Ainesosat:
natrium-kalium-bentoniitti
Mitat:
Alla olevat mitat koskevat pakkausta.