Savinen roomalainen muotti on erinomainen vaihtoehto suositulle leipävuoalle. Muotti on valmistettu luonnonmateriaalista - savesta. Tämän ansiosta paistettaessa ruoat säilyttävät paljon enemmän ravintoarvojaan. Käytännöllinen muoto ja optimaalinen tilavuus mahdollistavat suosikkipateen tai leivän valmistamisen, joka on rapea päältä ja sopivan kostea sisältä.
Roomalainen muotti on valmistettu erityisesti poltetusta savesta. Sillä on huokoinen rakenne, johon liotettaessa (välttämätöntä ennen käyttöä) imeytyy vettä. Paistamisen aikana huokoset vapauttavat vettä höyryn muodossa, minkä ansiosta ruoka uunissa paistuu myös höyryssä. Tämän ansiosta roomalaisessa muotissa valmistettu ruoka on rapea ulkopuolelta ja sopivan kostea sisältä. Rasvaa ei tarvitse lisätä, joten ruoat säilyttävät luonnollisen arominsa, ovat helposti sulavia ja terveellisiä. Paistaminen vesihöyryssä mahdollistaa myös suuremman määrän vitamiinien ja hivenaineiden säilymisen. Roomalainen muotti sopii erityisesti pateille, laatikoille, lasagnelle, kakkuille ja pitkänomaisille leiville.
Roomalainen muotti helpottaa erinomaisesti vegaanisten ja kasvisruokien valmistamista. Linssi- tai kikhernepatee vaatii oikeat paisto-olosuhteet ollakseen kostea sisältä ja samalla säilyttääkseen oikean muodon. Muotti toimii myös erinomaisesti gluteenittoman leivän valmistuksessa.
Käyttöohjeet:
- Liota muottia vedessä 10-15 minuuttia ennen jokaista käyttöä, upottamalla se kokonaan. Aseta sitten kylmään uuniin. Riippuen reseptin vaatimuksista, lämmitämme muotin tyhjänä tai heti täytteen kanssa. Paistamisen jälkeen voit ottaa ruoan ulos, kun se on kuuma (esim. leipä) tai jättää jäähtymään, kunnes ainekset ovat hyvin sitoutuneet (esim. kun valmistat pateeta). Muotin käyttömenetelmän tulisi olla sovitettu reseptiin.
- Ennen leivän paistamista voitele muotti voilla tai kookosöljyllä ja ripottele korppujauhoilla tai jauhoilla, mikä helpottaa valmiin leivän irrottamista.
Muista:
- Muottia ei saa asettaa suoraan kaasuliedelle tai sähköliedelle.
- Roomalaista muottia ei saa altistaa äkillisille lämpötilan muutoksille.
- Älä kaada kylmiä nesteitä kuumaan astiaan.
- Suositeltu maksimilämpötila roomalaisessa muotissa paistamiseen on 200°C.
- Muotti on tarkoitettu käytettäväksi kaasu- ja sähköuuneissa.
Pesu ja puhdistus:
Käytön jälkeen muotti tulee liottaa useita kertoja lämpimässä vedessä, sitten pestä sienellä tai pehmeällä harjalla. Raskaampia tahroja voi pestä ruokasoodalla. Ajoittain muotti kannattaa keittää vedessä ja etikassa hajujen neutraloimiseksi. Muottia ei saa pestä astianpesukoneessa.
Pesun jälkeen muotin tulee kuivua kokonaan - suositellaan säilyttämään sitä ilmavassa paikassa.
Ulkomitat:
Sisämitat: