Paistaminen kannen alla säilyttää vitamiinit ja hivenaineet valmistettavassa ateriassa. Paistaminen vesihöyryn ympäristössä säilyttää ruokien ravitsemukselliset arvot. Rasvat ja proteiinit eivät altistu korkeille lämpötiloille ja säilyttävät tärkeimmät terveydelliset ominaisuutensa.
Roomalainen pata on valmistettu erityisesti poltetusta savesta. Savi sisältää huokosia, joihin vesi imeytyy. Lämmitettäessä astia vapauttaa vesihöyryä, ja ruoka valmistuu höyryssä, joka vapautuu astian seinistä, kypsyen omassa liemessään. Ruokiin ei tarvitse lisätä rasvaa. Kansi säilyttää suuremman määrän vitamiineja ja hivenaineita sekä ruoan rikkaan aromin. Pyöreä muoto takaa tasaisen lämpötilan jakautumisen paistamisen aikana. Tämä on tärkeää leivän tai lihapaistien paistamisessa.
Roomalainen pata rikastuttaa myös vegaanien ja kasvissyöjien keittiötä. Roomalainen pata on ihanteellinen henkilöille, jotka noudattavat vähärasvaista tai helposti sulavaa ruokavaliota. Georgian keittiön ystävät voivat valmistaa siinä suosikkinsa yhden padan ruokia.
Käyttöohjeet:
- Ennen jokaista käyttöä liota pataa vedessä 10-15 minuuttia, upottamalla se kokonaan. Aseta sitten kylmään uuniin. Riippuen reseptin vaatimuksista, lämmitä tyhjä pata tai heti täytteen kanssa. Paistamisen jälkeen voit ottaa ruoan ulos kuumana (esim. leipä) tai jättää jäähtymään, kunnes ainekset sitoutuvat hyvin (esim. kun valmistat pateeta). Padankäyttö tulisi sovittaa reseptiin.
- Ennen leivän paistamista voitele pata voilla tai kookosöljyllä ja ripottele korppujauhoja tai jauhoja, jotta leivottu leipä on helppo irrottaa.
- Pataa ei saa asettaa suoraan kaasuliedelle tai sähkölevylle.
- Roomalainen pata ei kestä äkillisiä lämpötilan muutoksia.
- Älä kaada kylmiä nesteitä kuumaan pataan.
- Suositeltu maksimilämpötila roomalaisissa padoissa on 200°C.
- Pata on tarkoitettu käytettäväksi kaasu- ja sähköuuneissa.
Pesu ja puhdistus:
Käytön jälkeen pata tulee liottaa useita kertoja lämpimässä vedessä, sitten pestä sienellä tai pehmeällä harjalla. Raskaammat tahrat voi pestä ruokasoodalla. Ajoittain pata kannattaa keittää vedessä ja etikassa hajujen neutraloimiseksi. Pataa ei saa pestä astianpesukoneessa.
Pesun jälkeen pata tulee jättää täysin kuivumaan ja säilyttää avoimena mieluiten ilmavassa paikassa.
Ulkomitat:
1. pata:
2. kansi:
Sisämitat:
1. pata:
2. kansi:
Setin mitat: