Kotitekoiset makkarat ovat poikkeuksellisen maukkaita ja katoavat pöydästä useimmiten silmänräpäyksessä. Uusia reseptejä ja makuyhdistelmiä luodessa ei pidä unohtaa valita sopivaa tapaa lihatuotteiden säilömiseen, sillä juuri sen ansiosta voimme nauttia niistä pidempään ja syödä niitä terveydelle turvallisella tavalla. Yksi tällaisista tehokkaista säilöntämenetelmistä on pekolisuolan käyttö. Mitkä ovat sen käytön suurimmat hyödyt?
Mitä on pekolisuola, jota kutsutaan myös pekolointisuolaksi tai pekolisuolaksi? Se ei ole muuta kuin sekoitus jodioimatonta keittosuolaa ja natriumnitriittiä, meidän tuotteessamme rikastettuna natriumaskorbaatilla (C-vitamiini). Pekolisuola suojaa lihaa luonnollisen punertavan värin menettämiseltä ja ennen kaikkea suojaa tuotteita ei-toivottujen mikro-organismien, erityisesti botuliinibakteerin, kehittymiseltä. Antioksidantin lisäys vähentää jäännösnitriitin määrää, mikä rajoittaa tehokkaasti nitrosamiinien muodostumista. Se nopeuttaa nitriittien muuttumista typpioksidiksi, parantaen lihatuotteiden väriä. Se on myös erinomainen stabilointiaine. Pekolisuolan käyttö mahdollistaa myös lihan jatkokäsittelyn, kuten savustamisen, kuivaamisen ja kypsyttämisen.
Käyttöohje 1 kg lihaa valmistettaessa:
Märkäpekolointi: lisää 58-65 g pekolisuolaa 1 litraan kylmää vettä, lisää 4 g sokeria ja mahdollisesti suosikkimausteitasi. Pekoloi liha liemessä 7-14 päivää jääkaapissa.
Kuivapekolointi lihapaloille: hierotaan lihaan 18-25 g pekolisuolaa ja mahdollisesti suosikkimausteitasi. Pekoloi jääkaapissa 3-7 päivää (lihan paksuus 1 cm - 1 päivä pekolointia).
Kuivapekolointi makkaralihoille: lisää 13-17 g pekolisuolaa ja suosikkimausteitasi 1 kg jauhettua lihaa. Jätä valmis seos jääkaappiin 1 päiväksi.
Ainesosat: jodioimaton suola, paakkuuntumisenestoaine: E536, natriumnitriitti, antioksidantti: natriumaskorbaatti (0,3%)