Kotitekoiset leikkeleet ovat poikkeuksellisen maukkaita ja katoavat pöydästä useimmiten silmänräpäyksessä. Uusien reseptien ja makuyhdistelmien luomisen aikana ei pidä unohtaa valita sopivaa tapaa leikkeleiden säilyttämiseen, sillä juuri sen ansiosta voimme nauttia niistä pidempään ja kuluttaa niitä terveydelle turvallisella tavalla. Yksi tällaisista tehokkaista säilöntämenetelmistä on pekolisuolan käyttö. Mitkä ovat sen käytön suurimmat hyödyt?
Mitä on pekolisuola, jota kutsutaan myös pekolisuolaksi tai pekolointisuolaksi? Se ei ole muuta kuin sekoitus keittämätöntä joditonta ruokasuolaa ja natriumnitriittiä. Pekolisuola suojaa lihaa luonnollisen punertavan värin menettämiseltä ja ennen kaikkea suojaa tuotteita ei-toivottujen mikro-organismien, erityisesti botuliinibakteerin, kehittymiseltä. Antioksidantin lisäys vähentää jäännösnitriitin määrää, mikä rajoittaa tehokkaasti nitrosamiinien muodostumista. Se nopeuttaa nitriittien muuttumista typpioksidiksi, parantaen lihatuotteiden väriä. Se on myös erinomainen stabilointiaine. Pekolisuolan käyttö mahdollistaa myös lihan jatkokäsittelyn, kuten savustamisen, kuivaamisen ja kypsyttämisen.
Käyttöohje 1 kg lihaa valmistettaessa:
Märkäpekolointi: lisää 58-65 g pekolisuolaa 1 litraan kylmää vettä, lisää 4 g sokeria ja mahdollisesti suosikkimausteitasi. Pekoloi liha liemessä 7-14 päivää jääkaapissa.
Kuivapekolointi lihapaloille: hiero lihaan 18-25 g pekolisuolaa ja mahdollisesti suosikkimausteitasi. Pekoloi jääkaapissa 3-7 päivää (lihan paksuus 1 cm - 1 päivä pekolointia).
Kuivapekolointi makkaralihoille: lisää 13-17 g pekolisuolaa 1 kg jauhettua lihaa ja suosikkimausteitasi. Jätä valmis seos jääkaappiin 1 päiväksi.
Ainesosat: joditon suola, paakkuuntumisenestoaine: E536, natriumnitriitti.
Huomio!
Ei suoraan nautittavaksi.